Fibromyalgie

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak, dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.

Hoe ontstaat fibromyalgie?

Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel of gewrichten te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Er zijn wel theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren.

Aansturing vanuit de hersenen

Er zijn aanwijzingen dat fibromyalgie misschien verband houdt met de manier waarop de hersenen je spieren aansturen. Normaal gesproken sturen de hersenen samen met bepaalde hormonale klieren je spieren aan. Bij mensen met fibromyalgie zou deze samenwerking verstoord zijn. Waardoor die verstoring zou ontstaan, is onbekend. Het is ook niet duidelijk of deze verstoring een gevolg of een oorzaak is van fibromyalgie.

Pijnprikkels selecteren en verwerken

Een andere theorie over fibromyalgie is dat het iets te maken heeft met het mechanisme waarmee prikkels uit de buitenwereld gefilterd worden. Bij mensen met fibromyalgie zou dit filter niet goed werken. Ook zou het kunnen zijn dat de verwerking van pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verloopt dan bij mensen zonder fibromyalgie.

Fibromyalgie wordt vaak aangegeven als één van de typische aandoeningen bij hooggevoelige mensen. Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidseigenschap die bij 10 à 20% van de mensen voorkomt.

Hooggevoelige mensen hebben een zenuwstelsel, hersenen en zintuigen die gevoeliger zijn dan die van niet-hooggevoeligen. Dit betekent dat stimulatie of prikkeling centraal staat. Naast de inwendige prikkels in het lichaam, leven we in een maatschappij met een overaanbod aan uitwendige prikkels. Dit heeft vele gevolgen. Stimuli hebben meer betekenissen voor hooggevoelige mensen. Ze nemen intenser waar dan anderen. Het gaat hier niet alleen om zintuiglijke prikkels, maar ook om gedachten, gevoelens, gedrag en emoties. Ze nemen meer in zich op dan anderen, het werkt dieper in, het blijft langer hangen, het duurt langer om het te verwerken. Ze hebben dan ook meer rust en meer tijd nodig voor zichzelf dan anderen.

Wat matig prikkelend is voor een niet-hooggevoelige mensen, kan heel prikkelend zijn voor hooggevoelige mensen. Wat heel prikkelend is voor niet-hooggevoelige mensen, kan tot overprikkeling leiden bij hooggevoelige mensen. Ze raken dan ook makkelijker uit evenwicht, hebben meer en eerder last van stress en voelen zich vaak niet goed in deze complexe maatschappij. Hooggevoeligheid is geen ziekte, of een persoonlijkheidsstoornis, het is een algemene persoonlijkheidseigenschap, die mogelijk erfelijk is.

Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:

• chronische vermoeidheid
• pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie
• stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd hebt gezeten of gestaan
• krachtverlies van je spieren: moeite met tassen dragen of gaan zitten en weer opstaan
• slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar word je vaak wakker door de pijn
• stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn:
· angsten
· depressieve gevoelens
· concentratieproblemen
· vergeetachtigheid
· moeite hebben om beslissingen nemen

Overige klachten:

• een zwaar gevoel in je armen of benen
• tintelingen in je armen of benen
• branderig of verminderd gevoel in je huid
• hoofdpijn
• darmkrampen, buikpijn
• opgezette vingers

De arts denkt aan fibromyalgie als :

• je chronische pijn hebt, op drie of meer plekken in je lichaam
• deze plekken zowel boven als onder de taille en zowel links als rechts in je lichaam zitten
• je langer dan 3 maanden last hebt van pijn en stijfheid
• je last hebt van langdurige klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, problemen met je concentratie, wisselende stemmingen, of moe wakker worden

Er bestaat geen gouden standaard om de diagnose fibromyalgie te bevestigen. Een reumatoloog herkent de symptomen ervan en kan andere oorzaken van de klachten meestal uitsluiten a.h.v. de fibromyalgie pijnscore test.

Behandelaars

Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest. Goede nachtrust, bewegen en pijnstillers kunnen de pijn verlichten. Voor de behandeling van fibromyalgie kom je bij je huisarts en/of reumatoloog om de diagnose vast te stellen. Soms krijg je een verwijzing voor een revalidatieprogramma. Hierbij krijg je te maken met diverse zorgverleners die je helpen makkelijker met fibromyalgie om te gaan. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de revalidatiearts, de psycholoog, of maatschappelijk werker.

Veel mensen met fibromyalgie maken gebruik van alternatieve behandelaars: Zoals natuurgeneeskundigen, haptotherapeuten of orthomoleculaire artsen.

Wat ik voor u kan betekenen

U krijgt hulp bij uw chronische vermoeidheid. Pijn en stijfheid, tintelingen en brandende pijn in uw lichaam. U leert hoe u beter met emoties gevoelens en gedrag kunt omgaan betreffende uw pijn.
We kijken naar de oorsprong en mogelijke achtergrond van de pijn klachten. Lees verder onder het kopje natuurgeneeswijzen.

Neem gerust contact met mij op voor vragen en / of afspraak. Zie contactpagina.

HOME >>