Whiplash Associated Disorder (WAD)

Jaarlijks lopen in Nederland tienduizenden mensen een zogeheten Whiplash Associated Disorder, ofwel een Whiplash, op bij een (verkeers)ongeluk. Een Whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier als iemands hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren wordt geslingerd. In de meeste gevallen zijn er geen beschadigingen aan te tonen met het huidige medische onderzoek. Desondanks kunnen er klachten zijn.

De symptomen bij Whiplash (in percentages).

95% Hoofdpijn
78% Vermoeidheid
62% Lusteloos
60% Slaapproblemen
48% Geen zin in seks
40% Nachtmerries
75% IJlen.
73% Depressie
73% Prikkelbaar
72% Concentratie problemen
68% Gedachten niet goed kunnen uiten
67% Vergeetachtigheid
42% Wankelen,waggelen
47% Onhandig
68% Evenwichtsmoeilijkheden
67% Duizeligheid
17% Dubbel zien
58% Vervagen van Gezichtsvermogen
52% Fel licht niet verdragen
59% Moeite met harde geluiden
45% Rinkel in oren
37% Verlies van eetlust
20% Toenemen van eetlust

Uit “steunpunt” van vzw Whiplash (Goed gevoel).

De meeste mensen met een Whiplash hebben minder dan een half jaar regelmatig of continu last van vervelende pijn in en rondom hun nek en hoofd. En van de andere mogelijke gevolgen. Een klein deel van de mensen heeft klachten die langer aanhouden. Vaak is het een combinatie van 1 of meer van de volgende klachten: hoofdpijn, last van de nek/schouders, vermoeidheid, overgevoeligheid van de zintuigen (geluid, licht, wazig zien), ontregeling zoals zweten, misselijkheid, duizeligheid, concentratie en geheugenproblemen en problemen met de emotionele verwerking van het ongeluk zoals angst en somberheid.

Langdurige pijn na een Whiplashtrauma

Als u al maanden of jaren rondloopt met de gevolgen van een Whiplash, bent u dus niet de enige. En de kans is groot dat u al verschillende zorgverleners heeft bezocht zonder of met beperkt resultaat. Dat komt omdat een Whiplash eenvoudiger lijkt dan het is. De gevolgen zijn complex en een combinatie van lichaam, gevoel, gedachten, gedrag en soms ook de directe omgeving.

Veel mensen met een Whiplash zijn door de pijn minder gaan bewegen. Met als gevolg langzaamaan steeds zwakker wordende spieren en een steeds slechtere conditie. Daardoor kosten dingen meer moeite en omdat mensen als gevolg daarvan minder zin hebben om dingen te doen gaat de pijn op een gegeven moment zichzelf in stand houden. Zo ontstaat een constante pijn die chronisch wordt en die vraagt om iets dat de negatieve spiraal waarin iemand is gekomen doorbreekt.

De kracht van een gecombineerde behandeling

Er is nog steeds geen wetenschappelijk bewezen Whiplash-behandelmethode. De afgelopen jaren is gebleken dat een Multi disciplinaire aanpak waarin tegelijkertijd meerdere aspecten worden aangepakt om de negatieve spiraal kan doorbreken effect heeft. Naast de revalidatie arts worden de volgende behandelaars geraadpleegd die kunnen bijdragen aan uw herstel o.a. een haptotherapeut, psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut. Trainen, oefenen, praten, emoties uiten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van de cliënten een plezierige manier van werken die motiveert. En een manier die nieuwe energie geeft. Waardoor u weer zelfstandig en met veerkracht met uw veranderde lichaam leert omgaan.

Wat ik voor u kan betekenen

Whiplash is een vaak onbegrepen aandoening omdat hij medisch vaak niet zichtbaar is. Ik neem uw klachten serieus en help u met het verwerken van de gebeurtenis. De lichamelijke en fysieke klachten die ontstaan zijn na het voorval te verwerken en te leren accepteren en om te leren gaan met de invaliderende klachten. Uw beleving en emoties staan voorop. We werken samen aan een nieuwe werk leefbalans.
Lees verder onder het kopje haptotherapie en natuurgeneeswijzen.

Neem gerust contact met mij op voor vragen en / of afspraak. Zie contactpagina.

HOME >>